Waardengedreven loopbaanplan voor studenten
Ontdek de projectwebsite
Het ESF-project ‘Waardengedreven loopbaanplan voor studenten: de sleutel voor duurzame tewerkstelling’ heeft als doelstelling studenten tijdens hun hogeschooltraject bewust te maken van de eigen keuzes die ze kunnen maken naar een duurzame loopbaan.
Waardengedreven loopbaanplan voor studenten
Odisee en Howest maken met steun van het Europees Sociaal Fonds, Vlaanderen en Europa werk van een waardengedreven loopbaanplan voor studenten. Dankzij dit traject wordt onderzocht hoe studenten duurzamere loopbaankeuzes kunnen maken. Na een grondig testproject in Howest en Odisee wordt geëvalueerd of deze dienstverlening voor alle studenten waardevol kan worden.
Het project 'Waardegedreven loopbaanplan voor studenten: de sleutel voor duurzame tewerkstelling' heeft als doelstelling om studenten al (vroeg) tijdens de loopbaan bewust te maken van de eigen keuzes die ze kunnen maken naar een duurzame loopbaan.
Onderzoek wijst uit dat bijna 1 op 2 startende medewerkers binnen het jaar al zoekende is naar een andere job. Daarbij tonen eigen peilingen binnen de betrokken hogescholen dat de meerderheid van de studenten de begeleiding naar stage en werk onvoldoende goed vinden aangepakt door de hogeschool. Tevens zijn er enorme verschilpunten in de studierichtingen aan de hogescholen in de manier waarop studenten worden voorbereid op het maken van een goede keuze voor een stage of een latere job. Uit de bevragingen blijkt verder dat studenten onvoldoende bewust worden gemaakt dat freelancen of de uitbouw van een eigen bedrijf ook tot de mogelijkheden behoort binnen een loopbaanplan.
Met dit project willen we digitale waardenapplicaties combineren met de aanwezige expertise rond waarden en context binnen Howest en Odisee en uittesten in de praktijk, om een professionele, innovatieve dienstverlening te kunnen aanbieden.
Lees hier een verslag van de bevraging van stagecoördinatoren over een waardengedreven loopbaanplan voor studenten.
Onze partners
Odisee en partner Howest ontvangen voor dit project 199.999,99 EUR van het Europees Sociaal Fonds, 199.999,99 EUR vanuit Vlaanderen.