Postgraduaat Geestelijke gezondheidszorg - Module Verslavingszorg
Verslaving is een complex gegeven, een cluster van symptomen die verschillende levensgebieden raakt. De aanpak situeert zich op een continuüm van preventie, vroeginterventie, cure, care, risicobeperking en maatschappelijke integratie. De module Verslavingszorg zoomt in op specifieke thema’s zoals motiverende gespreksvoering, hervalpreventie en dubbele diagnose. Het zoeken naar verbinding, echt zien van de mens en niet in een hokje plaatsen staat hierbij centraal.
De eerstvolgende editie van deze module gaat door in academiejaar 2025-2026. Je kan nu reeds een plaatsje reserveren op de preregistratielijst!
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Iets voor jou?
Deze opleiding richt zich tot verpleegkundigen en hulpverleners die ondersteuning en begeleiding bieden aan mensen die worstelen met een verslavingsproblematiek. Kandidaten kunnen werkzaam zijn in residentiële, semi-residentiële, en/of ambulante zorgsettings, CGG, CAW, enz.
Aanpak en programma
We zetten in op interactief werken en zelf actief aan de slag gaan met de inhoud. Het uitgangspunt is dat jij reeds morgen het geleerde in de praktijk kunt gaan brengen. We geven ruimte voor uitwisseling, ontmoeten van collega’s, ervaringen delen en het verwerven van nieuwe inzichten.
De module is opgebouwd uit 5 thematische studiedagen:
- Thema 1: Alcohol-, drugs- en gameverslaving: introductie
- Thema 2: Integratie van de context binnen de verslavingszorg: hulpvrager en omgeving
- Thema 3: Motiverende gespreksvoering
- Thema 4: Dubbele diagnose: dubbel zoveel behandelaars?
- Thema 5: Maatschappelijke evoluties binnen de verslavingszorg
Postgraduaat Geestelijke gezondheidszorg
Deze module maakt deel uit van het postgraduaat Geestelijke gezondheidzorg en telt 4 studiepunten.
Wie minimum 20 studiepunten behaalt, zal het postgraduaatgetuigschrift behalen.
Thema 1: Alcohol-, drugs- en gameverslaving: introductie
Je krijgt een introductie van de belangrijkste basisbegrippen, het wetgevend kader en een overzicht van veel gebruikte producten in de verslavingszorg.
Je verwerft inzicht hoe een verslaving ontstaat, hoe deze bestendigd wordt en wat een herstel vaak zo moeilijk maakt.
We verdiepen ons ook in de effecten en risico’s van alcohol en illegale drugs, de wetgeving op dat vlak en verschillende preventie- en veranderingsmodellen.
Verder gaan we ook nog specifiek in op de gameverslaving: hoe herken je deze en hoe kan hier als hulpverlener mee aan de slag gegaan worden?
Thema 2: Integratie van de context binnen de verslavingszorg
Als hulpverlener binnen de verslavingszorg krijg je heel wat vragen van de hulpvrager en zijn context rond de verslaving. Dikwijls is er onbegrip en onmacht bij de brede context. Ziekte-inzicht in de eigen problematiek of die van een naaste is essentieel in het uitbouwen van een hersteltraject. Als hulpverlener is het belangrijk om vanuit theoretische kennis aan psycho-educatie te doen binnen een traject.
We staan ook stil bij de lichamelijke gevolgen van gebruik. We bekijken wat er gebeurt in het brein. Hiernaast brengen we onder de aandacht hoe ook de context als partner/mogelijke hulpvrager kan betrokken worden in het zorgtraject.
Thema 3: Motiverende gespreksvoering
Mensen aanzetten tot gedragsveranderingen is niet eenvoudig. Mensen raken niet gemotiveerd of ze hervallen waardoor u zich als hulpverlener machteloos voelt. Inzicht krijgen in het proces van gedragsverandering is essentieel om onze begeleiding te verruimen naar weinig gemotiveerde mensen. We gaan dieper in op de techniek van de motiverende gespreksvoering, een effectieve aanpak om gedragsverandering te bevorderen vanuit een combinatie van theorie kennis en praktisch inoefenen.
Thema 4: Dubbele diagnose: dubbel zoveel behandelaars?
Hulpverleners staan voor een grote uitdaging wanneer ze geconfronteerd worden met mensen met een dubbele diagnose. Wat is 'dubbele diagnose' en hoe ga hiermee concreet aan de slag?
Focus ligt op de begeleiding van mensen met een dubbele diagnose. Aan de hand van een interactieve sessie met meerdere praktijkvoorbeelden zullen concrete tips en tools aangereikt worden. Er is veel aandacht voor contextuele begeleiding en het betrekken van het netwerk van de patiënt tijdens de behandeling.
Thema 5: Maatschappelijke evoluties in de verslavingszorg
De gezondheidszorg en het zorglandschap evolueert continu, zo ook de zorg aan mensen met een verslaving. We gaan dieper in op thema's als blended hulpverlening binnen een ambulante zorg en harm reduction als vorm van hervalpreventie.
Praktische info over de module Verslavingszorg
Wie is jouw contactpersoon voor de module Verslavingszorg?
Heb je nog een vraag of wens je te spreken met de programmacoördinator?
Aarzel niet en contacteer ons!
Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte?
Deze opleiding is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de opleiding is die je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven!
Blijf je graag op de hoogte van onze opleidingen?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!