Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien heb je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kunt betalen. Zelf betaal je  maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft. 

Odisee Meneer Vacature
Heb ik recht op opleidingscheques

Voldoe aan de vier voorwaarden

Je bent werknemer

Je bent een werknemer, ambtenaar of uitzendkracht én je woont in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook Europese werknemers die in Vlaanderen of in het Brussels Gewest werken, komen in aanmerking voor opleidingscheques.

Op eigen initiatief

Je volgt de opleiding op eigen initiatief: buiten de werkuren of tijdens je opleidingsverlof en je werkgever betaalt de opleiding niet.

Je bent laag- of middengeschoold

  • Je bent:
    • kortgeschoold of middengeschoold (je hebt hoogstens een diploma secundair onderwijs): in dat geval kun je een loopbaangerichte opleiding en ook alle opleidingen die geregistreerd zijn in de 'Opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives' met een opleidingscheque betalen.
    • hooggeschoold (je hebt een graduaats-, bachelor- of masterdiploma): in dat geval kun je alleen een loopbaangerichte opleiding betalen met een opleidingscheque.
  • Let op! Als je een diploma verpleegkunde hebt, dan ben je hooggeschoold en kan je enkel opleidingscheques gebruiken in het kader van loopbaanbegeleiding. Hierop is er wel één uitzondering. Als je een diploma behaalde in het secundair beroepsonderwijs van de 4de graad (ook gekend als gebrevetteerd verpleegkundige - uitgereikt tot en met het schooljaar 2008-2009), kan je wel opleidingscheques aanvragen buiten het kader van loopbaanbegeleiding.

De opleiding is toegankelijk met opleidingscheques

Je kiest een opleiding die je kan betalen met opleidingscheques (zie Opleidingsdatabank) of  een loopbaangerichte opleiding.

 

 

 

Wanneer heb ik geen recht?

Je komt niet in aanmerking als:

  • je zelfstandige bent (als je werknemer bent en zelfstandige in bijberoep, heb je wel recht op opleidingscheques. De combinatie opleidingscheques en KMO-portefeuille voor dezelfde opleiding kan niet)
  • je een werkloosheidsuitkering krijgt
  • je werkt met een studentenovereenkomst
  • je werkt met een arbeidsovereenkomst van minder dan 80 uren per maand in het kader van een leerovereenkomst  (bv. deeltijds leren en werken, een IBO-contract, ...)
  • jouw werkgever de opleiding betaalt
Vuisten samen boven laptops teamwork

Welke kosten kan je met opleidingscheques betalen?

Graduaten en Bachelors 

Enkel studiegeld en opleidingskosten die door Odisee worden aangerekend kunnen worden betaald met opleidingscheques. Studiegelden en andere kosten moeten via aparte cheques worden betaald. Wanneer je de cheque aanvraagt,  moet je het correcte bedrag vermelden zoals op je rekeningoverzicht vermeld staat. Je moet bij de aanvraag van een opleidingscheque het factuurbedrag van de opleiding invullen.
De waarde van de cheque wordt automatisch berekend op basis van o.a. het factuurbedrag. Een verkeerd factuurbedrag kan dus leiden naar een verkeerde berekening en een verkeerde cheque! Voor cursussen en handboeken van Standaard boekhandel kan je geen opleidingscheques gebruiken.
 

Postgraduaten en navormingen

Op de specifieke opleidingspagina van jouw postgraduaat of navorming kan je terugvinden of de opleiding is opgenomen in de opleidingsdatabank van de Vlaamse overheid.  Zo ja, dan kun je gebruik maken van opleidingscheques als je voldoet aan de voorwaarden (zie hierboven).

Hoe ga je te werk?

  1. Breng zo snel mogelijk na je inschrijving je ISP in orde.
    Meer info over het registreren van het ISP 
     
  2. Vraag je cheques aan via https://www.vlaanderen.be/opleidingscheques-voor-werknemers
    Je vindt op deze webpagina alle informatie en de link naar het WSE loket voor het effectief aanvragen van de cheques.
    Opgelet! Wanneer je de cheque aanvraagt, moet je het correcte bedrag vermelden zoals op je rekeningoverzicht vermeld staat. 
    Je moet bij de aanvraag van een opleidingscheque het factuurbedrag van de opleiding invullen.
    De waarde van de cheque wordt automatisch berekend op basis van o.a. het factuurbedrag.
    Een verkeerd factuurbedrag kan dus leiden naar een verkeerde berekening en een verkeerde cheque!

    Meer info over het studiegeld 

    Indien je ISP nog niet werd goedgekeurd kan je zelf berekenen hoeveel je zal moeten betalen.
     
  3. Je ontvangt de digitale opleidingscheques via mail. 
    Stuur de volledige mail met bedragen én groen kader onderaan door naar sa@odisee.be
    Indien de cheque niet het volledige studiegeld dekt, kan je het verschil overschrijven met de gegevens die je ontvangen hebt op je rekeningsaldo. Je past enkel het bedrag aan.

 


​​​​​​​Heb je het studiegeld reeds betaald en wens je toch nog opleidingscheques aan te vragen?
Geen probleem, zodra we de cheques ontvangen hebben zal het teveel betaalde bedrag terug gestort worden.