Bachelor Verpleegkunde

Wil je graag aan de slag in de zorg? Dan is de bachelor Verpleegkunde beslist iets voor jou. Tijdens de vierjarige opleiding Verpleegkunde (240 studiepunten) oefen je de leerstof in goed uitgeruste skillslabs (praktijklokalen waar je je technieken kan oefenen op simulatiepoppen en -patiënten). Je loopt in totaal 2300 uur stage in verschillende ziekenhuizen en andere settings. Je scherpt je technische en sociale vaardigheden aan en maakt kennis met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Na de opleiding ben je volledig klaar voor een job in één van de vele zorgdomeinen.

Je hebt verantwoordelijkheidszin en wil zorg dragen voor mensen in uiteenlopende situaties. Problemen los je creatief op. Vanuit een stevige theoretische achtergrond wil je een professional worden met beide voeten in de samenleving en efficiënt meewerken aan een hogere zorgkwaliteit. Je bent geboeid door de mens als een lichamelijke, geestelijke en sociale eenheid. Je hebt zin in een stevige brok praktijk, projecten, stages en een mogelijke buitenlandse ervaring. Dan is de bacheloropleiding Verpleegkunde zeker iets voor jou!

verpleegkunde
Een goede studiekeuze maken?

Doe de studiekeuzetest en vind de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Verpleegkunde? Wat houdt de opleiding juist in?

  • Kleine leergroepen
  • Persoonlijk traject mogelijk
  • Persoonlijke coach
  • Simulatieoefeningen en stages

Unieke onderwijsaanpak

De opleiding Verpleegkunde van Odisee heeft een totaal nieuwe onderwijsaanpak, uniek in Vlaanderen. Deze aanpak daagt jou als student uit om je grenzen op te zoeken en deze ook te verleggen.

Jij aan het roer

Vanaf dag één neem je je leerproces zelf in handen. Uiteraard hoef je dit niet helemaal alleen te doen en word je hierin goed begeleid. Wij creëren een leeromgeving aangepast aan de student. We focussen 100% op jou als persoon, met jouw specifieke kwaliteiten, talenten, leerstijlen en leernoden. We focussen op jouw talenten en houden rekening met jouw persoonlijkheid.

Een warm nest

Je komt terecht in een groep of ‘nest’ van vijftien tot maximaal achttien studenten, een plaats waar je vertrouwen én de juiste ondersteuning krijgt. Je ‘nestcoach’ is een docent uit de opleiding die je helpt om je leerproces te sturen en je persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen, in een veilige maar sterke leeromgeving.

Keuze, keuze, keuze

Kies je voor Verpleegkunde bij Odisee dan volg je les in Aalst, Brussel of Sint-Niklaas. Elke locatie heeft een eigen unieke cultuur. Vanaf het tweede jaar kies je een aantal keuzevakken op basis van je interesses. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor Français Médical, Medical English, Medische Beeldvorming en Radiotherapie, Trends en Innovatie in de zorg, Het kind in de samenleving of Welzijn op het werk.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Verpleegkunde?

Oefen in een veilige omgeving

Eén van onze stokpaardjes is simulatieonderwijs. We nodigen simulanten (mensen die een ziekte nabootsen) of acteurs uit zodat je in een veilige, gecontroleerde omgeving de leerstof kunt inoefenen. Welke hoofdcampus je ook kiest, je krijgt sowieso een training in het SiTCA, ons simulatie- en trainingscentrum in Aalst.

Diverse projecten

Als student Verpleegkunde maak je kennis met verschillende projecten. Zo is er een ontmoeting met zorgvragers en zorgverleners, waarbij je via getuigenissen en activiteiten ervaart wat het is om met een zorgvraag door het leven te gaan. Bij het project ouder-kind komt een jonge mama haar verhaal vertellen. Je ontdekt ook de mogelijkheden om binnen je opleiding Verpleegkunde een buitenlandse ervaring op te doen.

Stage? Jij kiest!

In de eerste opleidingsfase (eerste semester) loop je al stage. In elke opleidingsfase doorloop je verschillende stageperiodes van minimum vier weken. Tijdens de eerste drie opleidingsfases doorloop je zo de verschillende domeinen binnen het beroep verpleegkunde. Samen met jou bekijken we de mogelijkheden en doen we er alles aan om een geschikte stageplaats te vinden. Dankzij onze goede contacten met het werkveld kunnen we elke stageaanvraag persoonlijk bekijken.

In je vierde opleidingsjaar loop je twee keer een langdurige stage van telkens minstens 400 uur. Je kunt zelf kiezen binnen welk domein je die stage doet. Op die manier kun je proeven van het ruime werkveld en word je nog meer voorbereid op je instap in het werkveld als bachelor in de verpleegkunde. Zo kan je bijvoorbeeld stage lopen op een minder evidente stageplaats zoals een gevangenis, medisch-pedagogisch instituut of een brandwondencentrum.

Leerwerkplaats

Zet je schrap, want in de derde opleidingsfase neem je met een groep medestudenten onder begeleiding van je docenten en leerzorgcoaches een deel van een ziekenhuisafdeling over en organiseer je de volledige zorg voor een aantal patiënten. Samenwerking in een team krijgt zo een centrale plaats. Natuurlijk krijg je ook hier begeleiding van enkele verpleegkundigen, verbonden aan de afdeling van de leerwerkplaats.

baso brussel
MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Verpleegkunde?

Kies voor het internationaal traject Verpleegkunde

Heb je interesse om verpleegkunde te studeren en ben je daarbij op zoek naar een extra uitdaging? Ben je volledig gewonnen voor de opleiding Verpleegkunde, maar mis je dus nog die extra focus op meertaligheid, grootstedelijkheid, cultuursensitieve zorg en internationale competenties?

Dan is het internationaal traject verpleegkunde beslist iets voor jou!

Is het volledige internationaal traject Verpleegkunde net iets te uitdagend voor jou?

Weet dan dat je op campus Brussel geheel vrijblijvend kan kiezen om één of meerdere anderstalige vakken vanuit het internationaal traject op te nemen. Concreet gaat het om werkveldervaring in het Frans en/of het vak Grow 2 Nurse in het Engels of het Frans.

Internationale context bij Verpleegkunde
Na je diploma

En wat na Verpleegkunde?

Onze alumni Verpleegkunde weten alles over zorg dragen voor mensen in uiteenlopende situaties.

Waar kun je aan de slag?

  • In ziekenhuissettings
  • Woonzorgcentra
  • Bij gespecialiseerde artsen
  • In de thuiszorg
  • In de bedrijfssector
  • In het onderwijs
  • Als zelfstandige
Wat na je diploma 1

Of wil je verder studeren na je diploma Verpleegkunde?

Na je opleiding Verpleegkunde kun je bij Odisee verder studeren in het postgraduaat Palliatieve Zorg (Brussel) of Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg (Aalst). Via een schakelprogramma heb je ook de mogelijkheid om door te stromen naar een academische master bij een partner van de Associatie KU Leuven.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Extra troeven van je opleiding

Wist je dit over de bachelor Verpleegkunde?

  • Van graduaat basisverpleegkunde naar bachelor Verpleegkunde

    Als jij een graduaatsdiploma in de Verpleegkunde hebt, kun je bij Odisee een brugprogramma volgen. Na 2,5 jaar kun je via dat brugprogramma het diploma Bachelor in de Verpleegkunde behalen. De contactmomenten in deze opleiding hebben afwisselend plaats op Campus Aalst en Campus Sint-Niklaas.

    Meer info

  • Van bachelor Vroedkunde naar bachelor Verpleegkunde

    Haalde je al een diploma bachelor in de Vroedkunde en wil jij je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Dan kun je na het volgen van een verkort traject Verpleegkunde van 120 studiepunten in twee jaar tijd een bijkomend bachelordiploma Verpleegkunde behalen.

     

  • Stel je eigen internationale studiemix samen

    Op campus Brussel kun je geheel vrijblijvend kiezen om één of meerdere anderstalige vakken vanuit het internationaal traject op te nemen. Concreet gaat het om werkveldervaring in het Frans en/of het vak Grow 2 Nurse in het Engels of het Frans.

    Je kan ook voluit gaan en kiezen voor het internationaal traject.

    Meer info

  • Ondernemen

    Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Wat zeggen onze studenten?

Verpleegkunde studeren? Laat je overtuigen door onze studenten.

Als ik buitenkom na een werkcollege voel ik me altijd opgeladen. Ik zit dan vol energie, adrenaline en goesting om mijn nieuwe verpleegkundige vaardigheden toe te passen op stage! Daarnaast doet de leerstof over anatomie regelmatig mijn mond openvallen. Ik verbaas me continu over hoe ons menselijk lichaam in elkaar zit en deel nu veel leuke wist-je-datjes met mijn omgeving.
Eline Verheyen
Studente Verpleegkunde
Verpleegkunde - Eline Verheyen

Verschil met graduaat basisverpleegkunde

De bacheloropleiding Verpleegkunde duurt vier jaar en wordt georganiseerd aan een hogeschool. De graduaatsopleiding basisverpleegkunde duurt drie jaar en wordt georganiseerd in scholen voor secundair onderwijs. 

In de bacheloropleiding wordt meer zelfstandigheid, initiatief en verantwoordelijkheid van jou verwacht dan in de graduaatsopleiding. In de graduaatsopleiding zijn de contexten die aangeboden worden vertrouwder en minder complex dan in de bacheloropleiding.

Beide opleidingen zijn erg praktijkgericht, waarbij stages een essentieel onderdeel van je opleiding uitmaken.

Lees meer over het graduaat Basisverpleegkunde

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. Internationaal zijn we lid van van het Florencenetwerk, een netwerk van verpleegkundigen en vroedvrouwen van veertig hogescholen uit zeventien verschillende Europese landen. Die contacten komen goed van pas als een student naar een bepaald land op stage wil. We hebben bijvoorbeeld partners in Portugal en Finland, maar evengoed in Afrika en India. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Variabel rooster

Het academiejaar is opgebouwd uit vier periodes of LaBo’s van vier tot acht weken. In elk LabO organiseren we (les)activiteiten ‘on campus’, activiteiten ‘off campus’ en stageweken. Je lesrooster is dus erg variabel. We streven ernaar om maximum 28 contacturen per week te organiseren, zodat er nog voldoende tijd is om de leerstof te verwerken, aan opdrachten te werken, zelfstandig te oefenen, …

Kies je campus

Campus Aalst

Op Campus Aalst heeft de opleiding Verpleegkunde een directe link met de vervolgopleiding Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg. Wil je je specialiseren, dan kun je dus gewoon op de campus blijven. Handig! Bovendien vind je er ook het SiTCA, een ultramodern simulatie- en trainingscentrum.

Campus Brussel - Terranova

Kies je voor Verpleegkunde bij Odisee in Brussel, dan studeer en oefen je op Campus Brussel - Terranova. Terranova is een innovatieve samenwerking tussen Odisee en Kliniek Sint-Jan. Je vindt er alles om de vaardigheden te trainen die een verpleegkundige onder de knie moet hebben. In de skillslabs krijg je demonstratielessen en kun je zelfstandig oefenen. Twee simulatieruimtes zijn ingericht als echte patiëntenkamers. Verder is er een stockageruimte en een unit voor intensieve zorgen. Terranova is veel meer dan een campus: je komt er overal in contact met de patiënten van Kliniek Sint-Jan én met studenten uit andere gezondheidsopleidingen. Ook dat bereidt je voor op je latere werksituatie.

Campus Sint-Niklaas

Ga je voor de opleiding Verpleegkunde op Campus Sint-Niklaas, dan kies je voor een opleiding die verankerd is in het werkveld: het ziekenhuis van de stad ligt vlak naast de campus. Op Campus Sint-Niklaas vind je een goed uitgerust skillslab, waar je in een realistische omgeving op een veilige manier je verpleegkundige vaardig heden kunt aanleren. En dankzij de aanwezigheid van psychiatrische ziekenhuizen in de ruime omgeving van Sint-Niklaas, beschikken we ondertussen over een sterke expertise rond psychisch kwetsbare personen.

Simulatie-en belevingscentrum SiTCA

Simulatie- en trainingscentrum Aalst is een vormingscentrum, verbonden aan de Odisee hogeschool, waarin zowel studenten als professionals in de zorg worden opgeleid rond specifieke doelstellingen in een realistische context. De samenhang van een hoogtechnologische infrastructuur en de expertise van de trainers zorgt voor een stimulerende leeromgeving.

In het aanbod van SiTCA worden momenteel opleidingen aangeboden in het trainingscentrum en het belevingscentrum

Studeren met behoud van loon

Wil jij de opleiding Verpleegkunde combineren met je job en/of je gezin? Via verschillende trajecten kan je de opleiding Verpleegkunde ook studeren met behoud van loon. Ontdek ze op onze pagina Verpleegkunde voor volwassenen.

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts