Ken je Blikopener al?
Op zoek naar ondersteuning in je onderneming of organisatie? Met Blikopener sta je er niet alleen voor.
Onze gemotiveerde onderzoekers helpen je graag verder bij de speurtocht naar oplossingen voor praktijkgerichte problemen of vraagstellingen. Onafhankelijk en laagdrempelig. Gratis voor jou dankzij financiering via VLAIO!
Wat heeft Blikopener te bieden?
Resultaten die gezien mogen worden
Ondernemers en onderzoekers helpen elkaar vooruit. Met hun gemeenschappelijke drive en ambitie om het beste resultaat te halen: efficiënt en onderbouwd, creatief en innovatief. Vanuit hun expertise, met eenzelfde doel voor ogen om hun vak of bedrijf op de kaart te zetten: in België, Europa of de wereld.
Benieuwd hoe ze dat doen? Deze cases getuigen hoe je bedrijf of organisatie beter wordt met onderzoekers aan jouw zijde.
Maak kennis met het Blikopener team
Stefanie Beghein
Stefanie coördineert het Blikopener-team binnen Odisee, en is verantwoordelijk voor het praktijkgericht onderzoek binnen het domein Technologie. Met een hart voor multidisciplinaire samenwerkingen, een verleden als onderzoeker en een brede blik op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek staat ze steeds klaar voor een brainstorm over innovatieve ideeën.
Annick Boeykens
Annick heeft ervaring binnen het team PBa Chemie - Biochemie als docent, stage- en bachelorproefcoördinator en is inspirator van het onderzoekscentrum Biochemical Innovation Team Odisee. Ze brengt jou een stap verder in het connecteren met de juiste partner(s), ze adviseert jou in jouw speurtocht naar innovatieve stappen of ideeën, en ze realiseert jouw onderzoek binnen het onderwijsteam of onderzoekscentrum. Annick is klaar voor alle uitdagingen, uitvoerende en ondersteunende taken die horen bij jouw vraag!
Davy De Winne
Davy is lector en onderzoeker die verbonden is aan de Elektronica-ICT opleiding en de onderzoeksgroep User Centered Electronics & ICT. Daarnaast is hij coördinator van het User Experience Lab van onze hogeschool. In dit UX-lab kunnen bedrijven terecht voor advies over gebruiksvriendelijkheid, user experience design, het uitvoeren van gebruikerstesten met eye-tracking en de implementatie van nieuwe interfaces. Davy deelt graag zijn expertise op het gebied van user-centered design en web- en mobiele applicaties. Als je vragen hebt over AI en slim omgaan met je data, verwijst hij je graag door naar zijn collega's in de onderzoeksgroep UCE.
Matilde Defraeije
Matilde is geboren in Dakar, opgegroeid in Gent en woont in Brussel. Ze heeft ervaring in duurzaam ondernemen en investeren door haar werk bij Forum Ethibel, pionier in deze domeinen, en bij Fairtrade. Na deze ervaring in eerlijke handel en sociale rechtvaardigheid ging ze aan de slag bij Flux50 om het ecologische aspect beter te begrijpen. Flux50 is het Vlaamse innovatienetwerk voor de energiesector, waar ze deeltijds actief is en focust op competentie-ontwikkeling in de snel veranderende energiesector. Ze wijst dus graag de weg in vragen rond energietransitie, duurzaam ondernemen en ook duurzame voeding boeit haar als gediplomeerd chef-kok.
Wim Keygnaert
Wim is als onderzoeker verbonden aan CenSE, de onderzoeksgroep duurzaam ondernemen binnen Bedrijfskunde. De focus ligt daarbij op circulaire transitie en hoe je daarvoor vanuit alle hoeken van de samenleving samenwerkt. Daarnaast begeleidt Wim studenten met ondernemingsplannen via het keuzevak Entrepreneurial Skills (kortweg ESKI) en als ankerpersoon ondernemen op de Technologiecampus. Ondernemers laten proeven van onderzoek en onderwijs binnen Odisee, drijft Wim. Je hebt zijn aandacht als het gaat over samenwerken om duurzamer te ondernemen. We gaan samen op zoek naar wie en wat je daarbij verder helpt.
Laure Van Medegael
Laure is een allrounder, met een wetenschappelijke basis en een zeer gevarieerde achtergrond. Ze heeft ervaring in begeleidings- en participatietrajecten van lokale overheden met betrekking tot beleidsvorming en heeft een grondige kennis van sociaal-circulaire economie en hernieuwbare energie. Ze heeft een brede kijk op het sociaal-culturele landschap en is daarnaast ook thuis in de animatiefilmwereld.
Sophie Dohogne
Sophie is een leergierig en gedreven persoon met een achtergrond in voeding, die steeds op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Ze krijgt veel energie van het matchen van mensen en ideeën, zowel privé als professioneel. Sophie werkt binnen de onderzoeksgroep Gezondheidszorg, waar haar interesse in technologie (digitale werkinstructies) en inclusie sterk naar voren komt. Als bruggenbouwer kijkt ze er naar uit om onderzoek en KMO's of social profit organisaties met elkaar in contact te brengen. Ook buiten haar werk houdt ze van het ontdekken van nieuwe dingen, onder andere door te reizen en nieuwe hobby's uit te proberen.
Focus op duurzaamheid
Zonder overdrijven kunnen we stellen dat duurzaamheid een belangrijk thema is voor elke onderzoeksgroep. Zo zetten we in op duurzaam ondernemerschap in familiebedrijven en kmo’s, duurzaam (ver)bouwen en duurzame chemische extractiemethodes. Maar ook dierenwelzijn, duurzame landbouw en veehouderij, aquacultuur, duurzame technologie en innovatie komen aan bod. Ten slotte besteden we ook aandacht aan specifieke doelgroepen, zoals het gezin, ouderen en mensen in een grootstedelijke context.
Samen nieuwe producten ontwikkelen
Op basis van onderzoek ontwikkelen we samen nieuwe praktijken, producten en processen, of verbeteren we de bestaande methodes. Daarbij zoeken we naar wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde oplossingen voor het bedrijf of de organisatie in kwestie. We streven naar kwalitatief hoogstaande onderzoeksprocessen en dragen onze resultaten uit naar het werkveld, de wetenschappelijke wereld en de maatschappij.
Hoe kunnen wij jou verder helpen?
Heel wat KMO’s en social profit organisaties zoeken kennis of ondersteuning voor innovatie en/of missen soms kansen om te innoveren. Lang was het echter niet duidelijk welke kennis en expertise de hogescholen voorhanden hadden, noch hoe kmo’s en social profit organisaties met hen zouden kunnen samenwerken. Als antwoord op deze problematiek werd Blikopener, met de financiële steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen, opgestart in 2019.