Start Bouw

Onthaaldag (voor dagonderwijs)

Bij Odisee staat de student centraal! We willen je dan ook persoonlijk verwelkomen op onze onthaaldag, waar je in een ontspannen sfeer kennismaakt met docenten en medestudenten.

We verwachten jullie maandag 23/09/2024 om 9.00u op campus Aalst. Tijdens een ontbijt kan je kennis maken met je medestudenten en docenten.

Vervolgens krijg  je heel wat praktische informatie mee om het academiejaar met een gerust gevoel te kunnen starten. Zo leer je onder andere Toledo, ons online leerplatform, kennen en krijg je info over de studentenvoorzieningen, de cursussen, de ICT-omgeving en de studentenraad. 

Tijdens de eerste week leren jullie elkaar op een actieve manier beter kennen tijdens de ‘Homo Constructiv’ challenge.

Om de onthaaldag passend te kunnen organiseren, vragen we je om het aanmeldformulier via onderstaande groene knop in te vullen. Met de verzamelde informatie wordt o.a. rekening gehouden bij het maken van de klasindeling.

 Ik geef mijn vooropleiding, carpool- en klasindelingswensen op

Studenten zittend in het gras

Starten in Hoger AfstandsOnderwijs (HAO)

Op dinsdag 08/10/2024 om 18:00u ben je van harte welkom op het HAO-introcontactmoment dat plaatsvindt in de wintertuin van campus Aalst, Kwalestraat 154 te 9320 Aalst.

Dit introcontactmoment is bedoeld om de HAO-studenten, reeds in de opleiding of nieuw, in de gelegenheid te stellen om elkaar te leren kennen en om desgewenst contactgegevens uit te wisselen. Als HAO-student is het immers heel belangrijk om jouw persoonlijk netwerk van medestudenten uit te bouwen.

Je krijgt dan ook toelichting bij het gebruik van de diverse platformen die ter beschikking staan van onze studenten: studentenportaal, leerplatform, KULoket, Toledo, MS Teams, e-publicaties.   O.a. ook info over ISP-invoer,  praktijkleeractiviteiten  en studentenvertegenwoordiging HAO.

Tijdens de kennismaking met de docenten van Bouw 1 en met andere studenten HAO voorzien we in een hapje en een drankje. Om de cateringnoden ietwat te kunnen inschatten, vragen we om je aan te melden aub. via de onderstaande knop.

Met vragen hierover kan je terecht bij Jos Van De Wielle, trajectbegeleider Hoger AfstandsOnderwijs (HAO) en opleidingshoofd (jos.vandewielle@odisee.be).

Mike Kerckaert

Opfriscursus Wiskunde

De overgang van secundair naar hoger onderwijs is een hele stap. Om je hierbij te helpen, richt de opleiding Bouw een interactieve opfriscursus wiskunde in. 

Deze cursus gaat op de campus door op donderdag 19/09 en vrijdag 20/09/2024 van 9.00u tot 12.00u.

Indien je vroeger problemen had met het vak wiskunde of indien je vorig schooljaar zeer weinig wiskunde had (minder dan 4 uur), nodigen wij je graag uit voor deze cursus. We werken – of in de mate van het mogelijke – in kleine groepen zodat je op je eigen tempo kan werken.

Best ben je al ingeschreven in de opleiding Bouw vóór aanvang van de opfriscursus. Na deze inschrijving ontvang je immers de logingegevens waarmee je jouw leerplatformaccount kan activeren (doe dit al thuis!). Breng zeker deze logingegevens mee op donderdag. 

Beschikbaar voor dag- en HAO-studenten.

Meld je aan voor de opfriscursus wiskunde tot woensdag 18/09 via de onderstaande groene knop aub.

Denkende student

Module 1:   Basisrekenvaardigheden

Donderdag 19/09/2024 van 9.00u tot 12.00u – op campus Aalst 
Tip: breng je laptop mee aub!

De lessen van het opleidingsonderdeel 1 Rekentechnieken:

Aan de hand van de module Basisrekenvaardigheden zorgen we er niet alleen voor dat je deze technieken opfrist, maar ook dat je de methode van lesgeven leert kennen.  Ook de verschillende digitale tools die gebruikt worden tijdens de lessen Rekentechnieken zullen verduidelijkt worden.

Module 2:   Vergelijkingen

Vrijdag 20/09/2024 van 9.00u tot 12.00u – op campus Aalst 
Tip: breng je laptop mee aub!

Na de toelichting van donderdag wordt de module Vergelijkingen aangeboden. Deze module komt ook in de latere lessen nog aan bod, maar vormt een eerste opfrissing in de leerstof en een eerste kennismaking met de digitale leermethoden.

Persoonlijke uitrusting

Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): helm, veiligheids­schoenen, werkkledij (werkbroek en werkvest) is verplicht tijdens de sessies Uitvoeringspraktijk. Bij uitvoering van oefeningen buiten de praktijkzaal is bovendien het dragen van een fluohesje verplicht. Op werfbezoeken: helm, veiligheidsschoenen en fluohesje. Het fluohesje (met Odisee-logo) wordt tijdens de onthaaldag uitgedeeld.

Je hebt deze beschermingsmiddelen nodig vanaf de tweede lesweek: stel de aanschaf ervan dus niet uit!

Alle bestellingen worden ingegeven via de webshop.  Deze kunnen thuis worden geleverd of afgehaald in de winkel.

Alle info vind je hier

Opgelet:

Als je materiaal bestelt bij de webshop, doe dit dan best zo vlug mogelijk zodat je het bij het begin van het academiejaar ter beschikking hebt. Later bestellen kan weliswaar ook, maar dan zal jouw bestelling ook later geleverd worden, waardoor het risico bestaat dat je aan de eerste sessies van bepaalde leeractiviteiten niet kan deelnemen.

Indien je de kledij dringend nodig hebt, kan je dit altijd zelf afhalen in de winkel van Atworkshop of kiezen voor levering op een privéadres. 

Bestellingen gebeuren op eigen risico! Indien er verkeerde artikels met logo worden besteld, kunnen die niet teruggenomen worden.

HAO-studenten dienen deze persoonlijke uitrusting pas aan te schaffen zodra er een leeractiviteit waarin deze nodig zijn op hun Individueel StudieProgramma komt - raadpleeg de HAO-trajectbegeleider bij twijfel.

Contactpersoon Odisee: Griet Van den Bossche (onthaalaalst@odisee.be  - 053 72 71 70)

Bachelor bouw header

PBM: verplicht aan te schaffen indien niet in eigen bezit of in bruikleen, naar keuze al of niet via de webshop:

  • Veiligheidsschoenen
    Je veiligheidsschoenen moeten minimaal voldoen aan de S3-codering voor bouwwerken. De S3-codering attesteert dat de veiligheidsschoen geschikt is voor beroepsdoeleinden: een speciale veiligheidsneus biedt bescherming tegen vallende voorwerpen, de schoen heeft verder een gesloten hiel, antistatische eigenschappen, een energie-absorberende hak, een waterdichte schacht, een stalen tussenzool en een geprofileerde loopzool. Een desbetreffende veiligheidsschoen kan eventueel via de webshop besteld worden (Worker S3). Heb je reeds veiligheidsschoenen en voldoen deze aan de S3-codering, dan kan je deze zeker gebruiken.
  • Werkkledij – indien via de webshop: overall blauw met Odisee-logo.
  • Werkhandschoenen 

Persoonlijk gereedschap (geen aanbod via de webshop)

Voor de praktijklessen moet je in het bezit zijn van de volgende gereedschappen (deze hoeven niet nieuw te zijn, maar wel functioneel):
- vouw- of plooimeter
- schrijnwerkerspotlood
- papieren plakband Tesa 25 mm (wit)
- nylon metselaarskoord met priemen of blokjes (ongeveer 30 meter)
- breekmes

Je hoeft niet in het bezit te zijn van onderstaand materieel, maar als je het hebt mag je het meebrengen:
- metselaarstruweel
- klauwhamer
- waterpas met een lengte van 60 cm of meer

Persoonlijk tekengerei (geen aanbod via de webshop)

Voor de plantekensessies heb je tekengerei nodig. De tekensessies vangen reeds aan in de eerste week van het academiejaar – schaf ze dus tijdig aan!
- tekenplank A3
- papieren plakband Tesa
- tekendriehoek (geen geo-driehoek) 45° of 30/60°
- potloden: vulling B, H en 4H (hardheid)
- gom

Houtzagerij

Aan de slag met ICT in Odisee

In Odisee maken we intensief gebruik van ICT voor informatie, communicatie en ondersteuning van het leren. 

Jouw toegangspoort tot alle hogeschool-, campus-, cluster- of opleidingsinformatie en communicatie is het Studentenportaal. Verder maken we gebruik van specifieke platformen, zoals bijv.

  • het leerplatform Toledo - hier vind je extra leermateriaal voor alle leeractiviteiten op jouw Individueel StudieProgramma;
  • het administratief platform KULoket - hier dien je o.m. jouw studieprogramma en jouw vrijstellingen in, of raadpleeg je jouw studievoortgangsrapport na een examenperiode;
  • het interactieplatform MS Teams - hier voer je bijv. online gesprekken terwijl je elkaars scherm deelt, of wissel je documenten uit.

Je kan deze alle bereiken via het Studentenportaal. Om jou hierin wegwijs te maken, bestaat er een uitgebreide e-course, die je kan doornemen zodra je jouw accounts hebt geactiveerd. Maak er een tweetal uurtjes voor vrij (hoeft niet aaneensluitend), zo ben je van bij aanvang van je studie mee.

NIET UITSTELLEN, dus: GEWOON DOEN! Klik op de onderstaande koppeling aub.!

ICT

Laptop

In de opleiding wordt intensief gebruik gemaakt van ICT-toepassingen (MS Office, MS Project, BricsCAD, calculatiesoftware, BIM-software). Bij voorkeur schaf je een laptop aan. Indicatieve systeemvereisten zijn:

  • Besturingssysteem:         Microsoft Windows 10, laatste updates geïnstalleerd
  • Processor:                          min. 2.5 GHz
  • RAM geheugen:                min. 16 GB, meer is beter als het betaalbaar is
  • Schermresolutie:              min. 1920 x 1080
  • Grafische kaart:                 min. 1 GB GPU met 29 GB/s bandbreedte en DirectX 11 compatibel, 
                                                    beter: 4 GB GPU met 106 GB/s bandbreedte
  • Numeriek toetsenbord op laptop

De aanschaf is vrij, als opleiding bevelen we een Pro+ versie aan. Meer informatie vind je via onderstaande link. Via Academic shop worden een aantal (vrijblijvende) laptopsuggesties gedaan.

Extra (financiële) ondersteuning

Studeren brengt kosten met zich mee. Soms kan een studietoelage van de Vlaamse overheid de kosten dekken maar dat is niet altijd het geval. Sommige studenten vallen net buiten de boot of hebben geen recht op een studietoelage. De dienst studentenvoorzieningen (STUVO) probeert op verschillende manieren te helpen waar mogelijk. Ontdek hier hoe! 

studenten werken samen achter laptop een docent staat hen bij

(Algemene) Uurroosters

Op de onthaaldag wordt nog toegelicht hoe je bij jouw persoonlijk uurrooster komt, maar in afwachting daarvan kan je de (nog deels voorlopige) Algemene Uurroosters raadplegen via de onderstaande knop. Gebruik in de webpagina die zich opent de koppeling “Uurrooster”.

  • Kies je in het nieuwe venster voor 1ste opleidingsfase, dan krijg je de roosters te zien van alle klassen in het eerste modelstudiejaar.
  • Wil je een idee krijgen van het uurrooster van een enkele klas (1BO A tot D), dan kies je specifiek voor die klas.

Je zal merken dat sommige (vooral praktische of toepassingsgerichte) leeractiviteiten plaatsvinden per klas, andere in 2 samengevoegde klassen (1BO AB of CD) of voor het gehele 1e jaar samen (1BO).

Op basis van op de introductiedag verzamelde gegevens zal je in een bepaalde klas van de 1e opleidingsfase worden ingedeeld. Het uurrooster van die klas wordt dan van toepassing voor jou. Eens je klas bekend is, zal je ook jouw persoonlijk uurrooster kunnen raadplegen.

Ingevolge de diversiteit aan werkvormen, is er geen vast weekschema: je dient je uurrooster dus van week tot week te raadplegen.

Naar de Algemene uurroosters

Algemeen Uurrooster
Goed om te weten bij de invoer van je studieprogramma

ISP invoeren en indienen op KULoket

Je Individueel StudieProgramma (ISP) invoeren en indienen op KULoket kan pas nadat jou een klas werd toegewezen. Raadpleeg hiervoor de tegel Trajectbegeleiding semester I onder de tab Mijn Odisee op het Studentenplatform, rubriek Lees eerst dit: klik op de groene knop naar het infodocument.

Voor studenten in Hoger AfstandsOnderwijs (HAO) gebeurt de klastoewijzing automatisch, omdat er slechts 1 HAO-klas is. HAO-studenten kunnen dus onmiddellijk hun ISP invoeren én indienen, nadat hun ISP is vastgelegd tijdens het verplichte intakegesprek met de HAO-trajectbegeleider.

Studenten in dagonderwijs worden pas in klassen ingedeeld op ma 23/09/2024. Tot zolang kunnen zij hun ISP niet invoeren, noch indienen. Studenten die starten met het modelstudieprogramma van 60 studiepunten in de eerste opleidingsfase hoeven enkel in te dienen: zij krijgen immers automatisch het modelprogramma aangeboden. Studenten met een afwijkend programma moeten eerst opleidingsonderdelen afvinken of extra aanvinken.

Vergeet niet bij elk opleidingsonderdeel ook het juiste zgn. Event te kiezen: dat doe je door op het hiernaast getoonde icoontje te klikken en vervolgens de juiste klasgroep(en) aan te duiden. Pas nadat ook dit in orde is gebracht, zal je jouw ISP kunnen indienen.

icoontje SAP-event

Kijkstage

Gedurende jouw eerste studiejaar worden een reeks leeractiviteiten gekoppeld aan een zgn. kijkstage. Ga dus alvast op zoek naar een eenvoudig bouwproject in de buurt van jouw verblijfplaats: zoek een gebouw (bijv. een een- of meergezinswoning) met binnenwanden in metselwerk en bij voorkeur ook een gemetselde gevel. Vraag na bij de aannemer, de architect en de bouwheer (= de opdrachtgever) of je hun bouwproject mag inzetten als kijkstage voor je studie en ga meteen na, of je kan beschikken over het aanbestedingsdossier (= plannen, bestek en meetstaat). 

Betreed de werf echter nog niet: hiervoor dient eerst een kijkstagecontract te worden afgesloten, zodat je correct verzekerd bent. Dit contract wordt ter beschikking gesteld op de introdag. Stel het zoeken niet uit: begin oktober moet je immer al beschikken over een kijkstagewerf!

Volwassen student

Academiejaar reeds begonnen en je wil nog starten? Geen nood!

Maak je niet ongerust: onze collega's vangen jou persoonlijk op en begeleiden jou in de administratieve afhandeling van je inschrijving, maken je wegwijs op de campus en helpen jou indien nodig door de gemiste leeractiviteiten heen.

Neem zo snel mogelijk contact met een van deze collega's aub.:

Bachelor vastgoed header
Einde pagina

De informatie onder deze lijn is niet meer van toepassing.

Later starten

Starten in de loop van het academiejaar (dag- en afstandsonderwijs)

Wil je heroriënteren of leerde je onze opleiding nu pas kennen? Geen nood: onze collega's vangen jou persoonlijk op en begeleiden jou in de administratieve afhandeling van je inschrijving, maken je wegwijs op de campus en helpen jou indien nodig door de gemiste leeractiviteiten heen.

Voor studenten die starten in semester II bieden we een aangepast programma aan, dat voorkomt dat er een probleem ontstaat met de opeenvolging van de leeractiviteiten doorheen je studietraject.

Neem zo snel mogelijk contact met een van deze collega's aub.:

  • Griet Deleenheer, trajectbegeleider, coach en docent (griet.deleenheer@odisee.be)
  • Katleen Maes, trajectbegeleider en docent (katleen.maes@odisee.be)
  • Lien Verberckmoes, trajectbegeleider en docent (lien.verberckmoes@odisee.be) - contacteer Lien als je een aanvraag wilt doen tot vrijstelling op basis van zgn. Eerder Verworven Kwalificaties (EVK), bijv. als je al credits hebt behaald in een eerdere, inhoudelijk verwante opleiding 

Heb je belangstelling voor Hoger AfstandsOnderwijs (HAO), contacteer dan:

Bachelor vastgoed header