Postgraduaat Revalidatiezorg
De vernieuwde opleiding revalidatiezorg versterkt zorgverleners in hun kennis en kunde over zorg voor patiënten in een revalidatiefase. Naast een blik op recente ontwikkelingen en toekomstperspectieven in revalidatie, delen experten hun kennis over neurologie, orthopedie en geriatrie en hun vaardigheden op klinisch, communicatief, emotioneel en contextueel vlak. Binnen dit postgraduaat besteden we ook ruim aandacht aan attitudes en vaardigheidstraining. Aan de hand van een stage versterk je de link tussen theorie en praktijk.
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Ik schrijf me in!
- 7-11-2024: 6. Revalidatiezorg - Module Emotionele en contextuele zorg
- 16-1-2025: 7. Revalidatiezorg - Module Klinisch redeneren en vaardigheden
- 13-2-2025: 8. Revalidatiezorg - Module Orthopedie
- 13-3-2025: 9. Revalidatiezorg - Module Geriatrie
- : (waiting list) 10. Postgraduaat Revalidatiezorg - volledige opleiding - preregistratie 2526
Iets voor jou?
Deze multidisciplinaire postgraduaatopleiding richt zich tot verpleegkundigen en paramedici die in contact komen met patiënten in een revalidatiefase.
Ben je zorgkundige en heb je ook interesse om een van deze lesdagen bij te wonen? Dat kan voor de lesdagen die we openstellen voor een ruimere doelgroep. Meer info vind je op onze pagina hieronder.
Programma
Het postgraduaat telt in totaal 20 studiepunten en bevat een evenwichtige mix van kennis, vaardigheden en attitudes. Het programma is opgebouwd uit 8 modules en een praktijkgerichte stage.
ALGEMENE REVALIDATIE
Module 'Algemene revalidatie'
KENNIS
Module 'Neurologie'
Module 'Orthopedie'
Module 'Geriatrie'
VAARDIGHEDEN
Modules 'Klinisch redeneren en vaardigheden'
Module 'Verplaatsings- en positioneringsvaardigheden'
Module 'Communicatie en klinisch leiderschap'
ATTITUDES
Module 'Emotionele en contextuele zorg'
STAGE
Algemene revalidatie
In de module 'Algemene revalidatie & stage' starten we met een studiedag waarin volgende thema's aan bod komen: Organisatie van de revalidatie in ons land, wetgeving en financiering, visieontwikkeling en uitdagingen voor de toekomst.
Stage
Daarnaast bieden we je de kans om via een stage de aangereikte concepten ook in de praktijk toe te passen. Je loopt 30 uren stage in een revalidatiecentrum naar keuze. Het is mogelijk om de stage op je eigen werkplek te doen.
Modules die focussen op het aanreiken van nieuwe kennis
Binnen het postgraduaat gaan we dieper in op de uitdagingen voor revalidatiezorg gerelateerd aan 3 grote domeinen: revalidatiezorg naar aanleiding van neurologische problemen, revalidatiezorg gerelateerd aan orthopedische problemen, en revalidatiezorg die in het verlengde ligt van normale veroudering en/of geriatrische problematieken.
Neurologie
Niet-aangeboren hersenaandoeningen (CVA en neurotrauma) incl. anatomie, fysiologie en pathofysiologie van de hersenen, gedrags- en emotionele gevolgen, spasticiteit en taal- en spraakstoornissen. Ruime aandacht voor dwarslaesies, neuropathie, infecties en neuro-oncologie.
Orthopedie
Pathofysiologie en locomotorische revalidatie met bijzondere aandacht voor knie, heup, rug en amputatiezorg.
Geriatrie
Normale veroudering, neurodegeneratieve ziekten, geriatrische psychopathologie met depressie, suïcide, alcohol, angst, farmacologische en niet-farmacologische behandelingen en ruime aandacht voor dementievriendelijke zorg.
Modules die focussen op het versterken van vaardigheden
Klinisch redeneren en vaardigheden
Verplaatsings- en positioneringstechnieken
Aan de hand van casuïstiek gaan we dieper in op wondzorg, decubitus en vochtletsels, ademhalingsstelsel, continentiezorg, voedingszorg, pijnbehandeling en infectiepreventie.
In het tweede luik gaan we dieper in op manutentie, positionering en transfers bij niet-aangeboren hersenaandoeningen, dwarslaesie en amputatie, inclusief het gebruik van ergonomische hulpmiddelen, zwachteltechnieken en prothesezorg.
Communicatie en klinisch leiderschap
Daarnaast willen we ook graag de nodige aandacht besteden aan hoe je moet communiceren met de verschillende partijen waarmee je in je dagdagelijkse praktijk in aanraking komt. Specifieke topics die aan bod zullen komen zijn o.a. omgaan met agressie in de zorg, effectieve communicatie, begeleiden van slechtnieuwsgesprekken, motiverende gespreksvoering en zelfmanagement.
Module die focust op attitudes als zorgverlener
In de module 'Emotionele en contextuele zorg' willen we stilstaan bij emotionele zorg voor de patiënt en zijn omgeving, maar ook bij de emotionele zorg voor jezelf. We staan stil bij presentie en zelfzorg (hoe voorkom je een burn-out). Maar ook hebben we aandacht voor omgaan met verlies en rouw, een proces dat vaak heel erg zwaar doorweegt bij patiënten die een lang revalidatietraject volgen en soms geen volledig herstel kunnen realiseren. Hoe ga je om met euthanasievragen en DNR-codes? Wat met veranderingen in fertiliteit en seksualiteit? Hoe ga je als zorgverlener om met dergelijke vragen die bij je patiënten leven?
Praktische info over de opleiding Revalidatiezorg
Wie is jouw contactpersoon voor de opleiding Revalidatiezorg?
Met steun van
Wat is een postgraduaat?
In een traject van 20 tot 60 studiepunten kun je specifieke kennis en vaardigheden opfrissen, actualiseren, verdiepen of verbreden.
Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte?
Dit postgraduaat is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit het postgraduaat is dat je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven!
Blijf je graag op de hoogte van onze bijscholingen?
Abonneer je dan vlug op onze nieuwsbrief!