Bachelor Energietechnologie

De opleiding Energietechnologie is een erg praktische opleiding waarbij je oplossingsgericht en projectmatig werkt. We leiden je op tot een professional die breed inzetbaar is. In verschillende projecten werk je binnen jouw interessegebied. Hierbij kun je in onze labo’s technologische hoogstandjes uitproberen en je eigen prototype bouwen. Je werkt in kleine teams onder begeleiding van jouw personal coach!



Ben je gefascineerd door slimme gebouwen, automatisering en energie? Klaar om je steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst? Boeit het je om industriële processen veilig en efficiënt aan te sturen? Wil je weten hoe je zonnepanelen, windturbines en warmtepompen optimaal combineert in een gebouw? Dan kies je ongetwijfeld voor de praktijkgerichte opleiding Energietechnologie.

Energietechnologie
Een goede studiekeuze maken?

Doe de studiekeuzetest en vind de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Energietechnologie, wat houdt de opleiding precies in?

  • Jij staat centraal
  • Instapcursussen mogelijk
  • Traject op maat
  • Je docent = je coach

Aan jou de keuze

Vanaf het tweede jaar kun je instappen in de specialisatietrajecten. Hierbij heb je niet enkel de keuze uit Energie, Slimme gebouwen of Industriële Automatisering, maar kun je je ook verdiepen in management of een internationale ervaring opdoen. In de opleiding staat duurzaamheid centraal. Je werkt interdisciplinair en je engagement wordt sterk gestimuleerd. Je wordt een echte ‘problem solver’ in diverse domeinen. Precies daarom zijn onze afgestudeerden zo gegeerd op de arbeidsmarkt. Om jou een stevige rugzak vol kennis, persoonlijke troeven en kansen mee te geven voor je latere professionele carrière, zetten we tijdens je opleiding maximaal in op duurzame ontwikkeling van Mens en Technologie.

Op jouw maat

Om aan de opleiding Energietechnologie te kunnen beginnen, hoef je geen specifieke technische vooropleiding gevolgd te hebben in het secundair onderwijs. Wel vragen we een grenzeloze interesse in techniek en energie met daarnaast ook een ruime portie nieuwsgierigheid en doorzetting. 

Met oog voor jouw talent

Onze dagelijkse werking staat volledig in het teken van een persoonlijke aanpak en talentontwikkeling. Bij ons ben je geen nummer. Je wordt gecoacht en bijgestuurd waar nodig. Kennis en talent zijn dé perfecte match voor een beloftevolle toekomst. 

 

Intro virtuele rondleiding

360° tour

Klim jij tot bij de zonnepanelen op het dak om te genieten van de skyline van Gent?

Strip Lowie op weg naar een job in Energietechnologie

Stripverhaal

Lees in ons stripverhaal hoe Lowie in zijn tocht door Gent kennismaakt met de verschillende aspecten van een job als Energietechnoloog.

Laat je overtuigen door onze studenten Energietechnologie

Energietechnologie studeren? Onze studenten aan het woord!

Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Energietechnologie?

Troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Energietechnologie

  • Instapcursussen

    Heb je minder dan vier uur wiskunde gehad in het secundair? Dan volg je best de instapcursus wiskunde voor de start van het academiejaar. Ook tijdens het jaar zorgen we voor extra begeleiding wiskunde. Heb je minder technische vaardigheden verworven, dan kun je die in het open lab bijspijkeren en dat op je eigen tempo.

  • Ondernemen

    Er stroomt ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

  • Eye for talent

    Onze dagelijkse werking staat volledig in het teken van flexibele leertrajecten en talentontwikkeling. Bij ons ben je geen nummer. Je wordt gecoacht en bijgestuurd waar nodig. Kennis en talent zijn dé perfecte match voor een beloftevolle toekomst. Daarom moedigen we je niet alleen aan om kennis te vergaren maar ook om je persoonlijke talenten op te sporen en te ontwikkelen, tijdens én na je opleiding. Zo word je een echte durver die voortdurend grenzen verlegt.

  • Starten in februari

    Je kunt de opleiding Energietechnologie zowel in september als in februari starten. Bij Odisee werken we namelijk met een semestersysteem: het eerste start in september, het tweede in februari. Onze studie trajectbegeleider bespreekt met jou de mogelijkheden.

Checklist!

Is de opleiding Energietechnologie iets voor jou?

  • Je bijt je graag vast in projecten en beschikt over een grote dosis doorzettingsvermogen.
  • Organiseren, coördineren en plannen zijn je ding.
  • Je bent energiebewust en wil je technologische skills verder ontwikkelen.
  • Problemen los je het liefst creatief op, maar je durft ook je verantwoordelijkheid te nemen.
  • Je wil van je passie je beroep maken en een high-end technicus worden.
Meisje - nadenkend
We hebben veel labo’s bij de vakken. Ik gok dat de verdeling ongeveer fiftyfifty theorie en praktijk is. De docenten kiezen bij de labo’s voor een toegepaste en persoonlijke aanpak.
Jelly
Studente energietechnologie
jelly
Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Energietechnologie?

Vinger aan de pols

In een opleiding als Energietechnologie is een trendgerichte aanpak onmisbaar. Bij Odisee houden we de vinger aan de pols van wat er allemaal gebeurt in de snel veranderende energiesector. Dat doen we op nationaal maar evengoed op internationaal vlak. Die nieuwigheden passen we toe tijdens projecten. En we gaan ook ter plaatse de technologische sfeer opsnuiven tijdens bedrijfsbezoeken.

Extraatjes

Tijdens je opleiding kun je verschillende certificaten behalen: KNX Certified Course, het Crestron Configurations & Essentials Certificate, het Siemens Certified Automation Technician certificate en zelfs een EHBO-brevet. Bovendien heb je omwille van diverse samenwerkingsverbanden een streepje voor bij de uitbouw van je toekomstige carrière.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten in o.a. Finland, Spanje, Nederland, Griekenland, Duitsland en Jordanië. Omdat energietechnologie voor de hele samenleving wereldwijd belangrijk is, lopen er vaak projecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Zo bouwden studenten een windmolen in Nigeria met bijhorende instructies voor de lokale bevolking. Andere studenten hadden dan weer een uitwisselingsproject met Jiro VE Madagaskar.

Maatschappelijk verankerd

De opleiding Energietechnologie zit sterk verankerd in het bedrijfsleven via (kijk)stages, (onderzoeks)projecten en gastcolleges. Daarvoor werken we nauw samen met gerenommeerde bedrijven uit de energiewereld. We sporen je ook altijd aan om zelf contacten te leggen met externe partners uit het bedrijfsleven, steden en gemeenten of scholen en universiteiten. Onze expertise binnen het domein van de energietechnologie blijft groeien dankzij de professionaliseringstrajecten die wij jaarlijks uitstippelen. Vanuit die expertise organiseren we jaarlijks ook workshopdays, bezoekdagen voor secundaire scholen en openlesdagen.

marketing
Na je diploma

Wat na Energietechnologie?

Energie-efficiëntie en duurzaam ondernemen behoren tot Europa’s grootste uitdagingen. Aan het einde van de rit heb je met Energietechnologie dan ook een gewild diploma in handen met 100% jobzekerheid.

Je kunt aan de slag

  • In de energiesector als raadgever of operator
  • In de wereld van verlichting als lichtexpert
  • In elektrische installatiebedrijven, als technisch tekenaar of werfleider
  • In de zorgsector als technisch consultant of domotica-integrator
  • In de wereld van gebouwbeheerssystemen of automatisatie
  • In de bouwsector met een focus op algemene elektriciteit, gebouwenbeheer, HVAC, hernieuwbare energie, ...
Wat na je diploma 1

Veel kansen op de arbeidsmarkt

Met je diploma ben je een gegeerde professional in de wereld van energie, domotica, verlichting en automatisatie. Als energie-expert werk je autonoom of in team. Je kunt aan de slag als projectleider, consultant, ontwerper, productontwikkelaar, PLC-programmeur, onderhoudsverantwoordelijke of energieambtenaar. Dankzij je praktijkgerichte opleiding ben je snel inzetbaar op de arbeidsmarkt. In grote bedrijven voer je gespecialiseerde taken uit en in kleinere dynamische ondernemingen krijg je kansen om door te groeien. De certificaten die je tijdens je opleiding behaalt, zijn een extra troef.

Of wil je verder studeren?

Heb je een diploma Energietechnologie op zak? Dan kun je na een schakelprogramma een universitair diploma behalen van master in de Industriële wetenschappen Energie. Het schakelprogramma kun je volgen op de Technologiecampus in Gent.

Ook tal van andere vervolgopleidingen zijn mogelijk, zoals een Bachelor ICT of Bedrijfsmanagement of een postgraduaat Energie, Airco-energiedeskundige, Energiecoördinator, Energiedeskundige type A, EPB-verslaggever, Koeltechniek, Rescert-warmtepompen, CV-technicus, Warmtepomptechnicus, Verlichtingstechnologie of het Engelstalige postgraduaat Management & Business development. Daarnaast zijn aanvullende opleidingen als een studienamiddag rond vraaggestuurde ventilatie in tertiaire gebouwen of de tweedaagse DIALux evo interessant.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Micro-credentials

Heb je interesse in een kortlopende verdieping rond thema’s als gebouwenbeheer, industrieel elektrische ontwerpen of PLC-programmatie? Bij de opleiding Energietechnologie kun je vanaf academiejaar 2022-2023 drie boeiende micro-credentials volgen met veel praktijk op de Technologiecampus Gent van Odisee.

Micro-credentials zijn kortdurende opleidingen die gericht zijn op de actieve bevolking. Het erkent dat je een kort leertraject afrondde van een bepaald aantal studiepunten rond een duidelijk afgebakend en samenhangend geheel van leerdoelen. Die professionalisering kan bovendien als opstap dienen om nadien een bachelor- of banaba-opleiding te vervolledigen.

Gebouwenbeheer

In de microcredential Gebouwenbeheer leer je met KNX hoe je een slimme woning of kantooromgeving creëert. Comfort, duurzaamheid, veiligheid en een laag energieverbruik zijn hierbij de must-haves. Verlichting, rolluiken, verwarming, bediening op afstand en veel meer komen aan bod, met een ruim praktisch gedeelte in een hypermodern labo. Je kunt zo bovendien de KNX Basic én KNX Advanced-certificaten behalen - een belangrijke troef op de arbeidsmarkt!

Praktisch

  • Waar: Technologiecampus Gent
  • Start: februari 2023
  • Bij succesvol afronden ontvang je een creditbewijs van 7 studiepunten

Industrieel elektrisch ontwerp

Deze microcredential is geschikt voor iedereen met een interesse in industriële schakelingen en elektrische installaties. Na een korte introductie over de geldende normering start de cursus praktijkgericht met het tekenen van een eenvoudige motorschakeling. Je besteedt aandacht aan  tekentechnische én ontwerpmatige eigenschappen. Stap voor stap wordt de inhoud complexer, door integratie van onder andere PLC-sturingen. Je werkt met het meest voorkomende softwarepakket uit de industrie: EPLAN. Wie de opleiding succesvol volgt, beschikt daarna over een gedegen basiskennis om industriële schakelingen te ontwerpen en te tekenen.

Praktisch

  • Waar: Technologiecampus Gent
  • Start: september 2022
  • Bij succesvol afronden ontvang je een creditbewijs van 3 studiepunten

PLC-programmatie - van basis tot gevorderd

De Programmable Logic Controller vormt de basis voor de automatisering van machines. Bij de start van de microcredential wordt gefocust op de werking en basisprogrammatie van eenPLC in een industriële omgeving. Je leert eerst hoe een PLC aangesloten wordt en duikt in de programmatie met basislogica, timers en counters. In het tweede deel wordt de basis verder uitgediept met strategieën voor sequentiële sturingen, getalformaten en berekeningen. Tot slot ga je aan de slag met functieblokken.

Praktisch

  • Waar: Technologiecampus Gent
  • Start: februari 2023
  • Bij succesvol afronden ontvang je een creditbewijs van 7 studiepunten
  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Weekplanning

Gemiddeld heb je zo’n 20 tot 25 uur les per week. De lesvrije momenten zijn er om te studeren en te werken aan opdrachten en projecten. Je kunt ook afspreken om samen met medestudenten aan groepswerken te sleutelen of je kunt de tijd gebruiken voor coaching (al dan niet op afstand). Zo leer je een eigen planning maken en zelfstandig werken, een competentie die je ook later nog goed van pas zal komen.

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Energietechnologie bij Odisee, dan volg je les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts