Microcredential Systemische transformatie

Alles werkt in systemen. Verander je een element in het systeem dan verandert de rest mee. Als je in jouw organisatie of voor jouw initiatief duurzame verandering wil faciliteren dan is systeemdenken onmisbaar. Maar hoe begin je daaraan? Hoe pak je systemische transformatie aan? Deze microcredential biedt hierop het antwoord. Het geeft je inzichten in en tools voor systemische verandering. De ideale start voor elke ervaren professional die begaan is met duurzaamheid en concrete veranderingen mogelijk wil maken!

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs micro-credential microcredential systemische transformatie change management
Microcredential Systemische Transformatie

Deze microcredential wordt georganiseerd door Odisee’s Center for Sustainable Entrepreneurship en het Vlaams Instituut voor Landbouw- visserij- en voedingsonderzoek (ILVO).

Iets voor jou?

Deze microcredential is iets voor jou als je als professional bezig bent met of interesse hebt in processen gericht op duurzame verandering. 

We bieden je in deze opleiding handvaten om interventies te bedenken, in co-creatie met stakeholders en vanuit een systemisch perspectief. Zo leer je de juiste acties op het spoor te komen. Nuttig dus voor wie verantwoordelijkheid heeft over een team, voor wie beleidsadviezen of beslissingen beter wil leren onderbouwen en voor wie systeemdenken wil kunnen toepassen op een professionele casus. Enige ervaring met verandering in een professionele context is aangeraden aangezien dit je een kapstok biedt om wat je leert aan op te hangen.

Wat mag ik verwachten van deze opleiding?

Deze microcredential is jouw hands-on introductie op systemische verandering. Je leert verder te kijken dan het topje van de ijsberg. Wat zichtbaar en wat niet direct zichtbaar is leer je in kaart brengen zodat je de juiste interventies in het systeem in gang kan zetten.  Je krijgt de inzichten en tools mee om complexe duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken en op te volgen.

Deze microcredential reikt je dus de noodzakelijke handvaten aan om met je organisatie en anderen aan een duurzame samenleving te werken, om maatschappelijke uitdagingen op te nemen en transformatie te faciliteren.

Inhoud en leerdoelstellingen

In deze opleiding doe je kennis op over het belang van systeemdenken, het vocabularium van de systeemdenker en technieken & tools om systeemdenken in te zetten in systeemverandering.

Je leert ook hoe je dit alles kan toepassen in de praktijk. Je krijgt inzicht in hoe systemen werken, hoe je in een systeem kan interveniëren en de verandering kan opvolgen aan de hand van het UNITE framework. Je wordt uitgedaagd om systeemdenken toe te passen op reële duurzaamheidscases. Systeemdenken vraagt om een open, creatieve en onderzoekende mindset. Dankzij deze mindset leer je stil te staan bij jouw rol in het grotere geheel en begrijp je het belang van relaties in dynamische systemen. Zo wordt systeemdenken jouw leidraad in je persoonlijke en professionele acties. Kortom, deze opleiding maakt van jou een succesvolle systeeminnovator.

  • Module 1: Kennismaking, intake en outline cursus
  • Module 2: UNderstanding through systems thinking
  • Module 3: INtervening for systemic change
  • Module 4: Track en Evaluate systemic change

Docenten

Prof. Dr. Ir. Fleur Marchand is Wetenschappelijk Directeur bij ILVO (Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek). Ze leidt er een team van bijna 60 wetenschappelijk onderzoekers met diverse disciplinaire achtergronden en beheert er diverse, vaak Europese, onderzoeksprojecten. Haar expertise als systeemdenker en haar ervaring met systeeminnovatie en transdisciplinair werk zet ze voornamelijk in zodat onderzoek en innovatie ten goede komen van een transitie naar meer duurzame (voedsel)systemen. Naast haar werk bij ILVO is Fleur ook gastdocent bij IMDO, het Institute of Environment and Sustainable Development van de Universiteit Antwerpen.

Prof. Dr. Bart Henssen is hoofd van Odisee’s onderzoekscentrum CenSE (Center for Sustainable Entrepreneurship). Bart is ook geaffilieerd onderzoeker bij het ‘Center for Family Entrepreneurship and Ownership’ aan de Jönköping International Business School in Zweden. Hij behaalde een doctoraat in de Toegepaste Economie, een Master in HRM en een Master in Sociaal Werk en Welzijnsstudies. Daarnaast is hij inhoudelijk expert in onderzoek naar familiebedrijven, duurzame bedrijfsvoering, corporate governance en duurzame HRM-praktijken. Bart adviseert en begeleidt al verscheidene jaren KMO’s en familiebedrijven in hun systemische transformatie.

Microcredential Systemische Transformatie

Interesse in een aanbod op maat?

  • VSF

Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?

Deze opleiding is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit de opleiding is die je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven. 

Meisje - nadenkend
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

  • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
  • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
  • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
  • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
  • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren