Bachelor Vroedkunde
De opleiding Vroedkunde leert je alles over zwangerschap, arbeid, bevalling en kraambed. Je biedt gepaste zorg aan gynaecologische patiënten, jonge ouders en pasgeborenen. Ook gezondheidspromotie en -opvoeding behoren tot je takenpakket. In de bachelor Vroedkunde bereiden we je aan de hand van Wetenschappen, Psychologie, Verloskunde en veel praktijk voor op het mooie beroep van vroedvrouw (m/v/x).
Dus ben jij gefascineerd door nieuw leven? Kun je niet wachten om alles te leren over zwangerschappen en bevallingen? En wil je graag mensen bijstaan tijdens één van de mooiste momenten in hun leven? Dan ben jij de vroedvrouw (m/v/x) in spe die we zoeken.

Wat houdt Vroedkunde studeren precies in?
-
Les in kleine groepen
-
Geen voorkennis vereist
-
Stages in diverse werkomgevingen
-
Persoonlijke begeleiding
-
Professionaliteit
Gezocht: vroedvrouw (m/v)
Als vroedvrouw hou je het lichamelijke en psychosociale welzijn van de vrouw in de gaten tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Je verzorgt de baby in zijn eerste levensuren en -dagen en blijft alert in crisissituaties. Ook wanneer het minder goed gaat, bied je deskundige zorg en psychologische ondersteuning. Verder geef je voorlichting rond zwangerschap, bevalling en ouderschap. Daarnaast zorg je voor vrouwen na een gynaecologische ingreep. Je werkt samen met andere zorgverleners zoals artsen, kinesisten, psychologen ... en staat in voor de bijbehorende administratie.
Eerst de theorie …
De opleiding Vroedkunde verruimt stap voor stap je kijk op het beroep. In je eerste jaar leer je alles over gezonde zwangerschappen, bevallingen, het postpartum en pasgeborenen. In je tweede jaar komen laagrisicozwangerschappen en gynaecologie aan bod. Ten slotte spits je je toe op de hoogrisicozwangerschappen en -bevallingen, preterme pasgeborenen, eerstelijnsverloskunde en fertiliteitsproblematiek.
… en dan veel praktijk
Stage en praktijk vormen de rode draad door je bachelor Vroedkunde. Daarin pas je toe wat je in de theorie zag. Je leert vaardigheden aan die je eerst op poppen en tijdens simulatielessen oefent. In het tweede semester van het eerste jaar loop je acht weken stage. In het tweede en derde jaar verlengt die stageperiode naar respectievelijk veertien en zestien weken, afgewisseld met lesperiodes. Tijdens je stages doe je ervaring op bij verschillende diensten: kraamafdeling, verloskamer, neonatologie, gynaecologie en raadpleging. Of je kiest voor een buitenlandse stage in Italië, Portugal, Nederland, Benin, Senegal of Tanzania.
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externe peers om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van de bachelor Vroedkunde? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten van de opleiding volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
Vroedkunde studeren? Laat je overtuigen door onze studenten
De belangrijkste vakken van de bachelor Vroedkunde op een rijtje
Hieronder ontdek je de belangrijkste vakken als je vroedkunde studeert bij Odisee.
Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Vroedkunde?
Wist je dit over de bachelor Vroedkunde?
Een opleiding Vroedkunde, iets voor jou?
-
Verantwoordelijkheidszin, sociale vaardigheden en psychologisch doorzicht kenmerken jou.
-
Je werkt graag met mensen.
-
Je bent geboeid door het wonder van het leven en het moederschap.
-
Je hebt aandacht voor het lichamelijke en psychosociale welzijn van anderen.
-
Je bent alert en stressbestendig, ook als het minder goed loopt.

Bij Odisee verdwijn je niet in de massa. De docenten kennen je bij naam en ondersteunen je in de dingen die je graag doet, zowel binnen als buiten de opleiding Vroedkunde.

Wat mag je verwachten van de bachelor Vroedkunde?
Doe het per thema
Themadagen zorgen voor een leuke afwisseling in je opleiding. In je eerste jaar kom je voor het eerst in contact met zwangere vrouwen tijdens de zwangerenoefendag. Een internationale dag rond de visie op het beroep, met gastsprekers uit binnen- en buitenland, krijg je in het tweede jaar voorgeschoteld. In je derde jaar leer je de basisbeginselen van een echografie bij zwangere vrouwen tijdens onze echografiedag in Brussel.
Drie dagen leren
In het tweede jaar gaan we met z’n allen op driedaagse. Tijdens die uitstap ligt de focus op samenwerken en communicatie in een team. Vaardigheden die later zeker van pas zullen komen.
Stages à volonté
Vroedkunde studeren betekent natuurlijk ook een aantal stages waarbij de focus telkens verschuift: materniteit, verloskamer, neonatologie en gynaecologie. In het derde jaar kies je je stageplaats, bijvoorbeeld op de dienst neonatale intensieve zorgen, maternele intensieve zorgen, een abortuscentrum of bij een zelfstandige vroedvrouw.
Oog voor alternatieven
Er is ook aandacht voor het belang van niet-medicamenteuze pijnbestrijdingsmethodes zoals accupunctuur, haptonomie, shiatsu en homeopathie. Dit wordt aangeboden op de dag van de complementaire zorg.

Wat na Vroedkunde?
Onze alumni Vroedkunde weten alles over nieuw leven, het moederschap en zorg dragen voor het welzijn van anderen.
Waar kun je aan de slag?
-
Op een kraamafdeling en het verloskwartier van een ziekenhuis. Sommige artsen werken ook samen met een vroedvrouw voor prenatale raadplegingen
-
Op een dienst neonatologie, gynaecologie of fertiliteit
-
In een gezondheidscentrum, centrum voor menselijk erfelijk vruchtbaarheidsonderzoek, een dienst voor zwangerschapsbegeleiding of bij Kind en Gezin
-
Als zelfstandige vroedvrouw, die zwangere vrouwen begeleidt tijdens de zwangerschap, bij een thuisbevalling of in het kraambed
-
Omwille van de verkorte ligduur na een bevalling gaan veel vroedvrouwen aan de slag in postpartumzorg aan huis

Of wil je verder studeren na je diploma Vroedkunde?
Steeds meer studenten Vroedkunde studeren verder. Vanuit de bachelor Vroedkunde heb je o.a. de keuze uit een bachelor Verpleegkunde, een master in de Verpleegkunde en de Vroedkunde, een opleiding aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en een ruim aanbod aan navormingen zoals Lactatiekunde.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie daarover vind je odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download een brochure.
