Bachelor Voedings- en Dieetkunde
Ben je geïnteresseerd in de relatie tussen voeding, gezondheid en ziekte? Dan is de opleiding Voedings- en dieetkunde beslist iets voor jou. Of misschien wil je meer weten over de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen, hoe je dit kan garanderen om de risico's voor de consument zoveel mogelijk te beperken? Of wil je meewerken en coachen naar een gezonde levensstijl?
De opleiding Voedings- en dieetkunde bestaat uit vier leerlijnen. In de leerlijn ‘Mens’ leer je het menselijk lichaam kennen, zowel lichamelijk als geestelijk en zowel in gezonde toestand als bij ziekte. ‘Voeding en dieet’ groepeert alle vakken rond voeding, gaande van gezonde voeding tot voeding bij specifieke aandoeningen en doelgroepen. In de leerlijn ‘Persoonlijke en professionele ontwikkeling’ zal je de verschillende domeinen in het werkveld van de diëtist ontdekken (klinisch diëtist, preventie, voedingsindustrie en grootkeuken) en word je op een actieve en ondernemende manier voorbereid op het werkveld. In ‘Levenslang leren’ tenslotte ontwikkel je vaardigheden en competenties om enerzijds mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied, maar ook om als professional te blijven groeien.
Wat is Voedings- en dieetkunde? Wat houdt de opleiding juist in?
-
Geen voorkennis vereist
-
Les in kleine groepen
-
Persoonlijke begeleiding
-
Boeiende labo's en praktijkopdrachten
Doe het in praktijk
Doorheen je opleiding kom je uitgebreid in contact met het werkveld. In het eerste jaar doe je dat via een bedrijfsbezoek, bijscholingen en getuigenissen van diëtisten. Je werkt samen met tweedejaarsstudenten mee aan een project rond gezondheidspreventie. In het tweede jaar maak je via stage kennis met de praktische werking van een grootkeuken. In de laatste opleidingsfase zal je al zelfstandig een cliënt begeleiden en werk je een voedingsgerelateerd onderwerp uit in je bachelorproef. Je loopt ook gedurende zestien weken stage op twee verschillende stageplaatsen. Hierbij neem je actief deel aan verschillende domeinen in het werkveld van een diëtist. Door inzicht in je kwaliteiten, capaciteiten, wensen en ambitites kan je vol zelfvertrouwen je beroepsleven instappen.
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externe peers om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten van deze opleiding volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
Voedings- en Dieetkunde studeren? Laat je overtuigen door onze studenten
De belangrijkste vakken Voedings- en Dieetkunde op een rijtje
Hier ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Voedings- en dieetkunde.
Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Voedings- en Dieetkunde??
Wist je dit over de bachelor Voedings- en Dieetkunde?
Een opleiding Voedings- en dieetkunde, iets voor jou?
-
Je bent op alle vlakken geïnteresseerd in voeding.
-
Wetenschap boeit je, maar je bent ook communicatief ingesteld en werkt graag met mensen.
-
Je hebt aandacht voor het psychosociale welzijn van mensen.
-
Gezondheid is je stokpaardje.
-
Je vindt hygiëne belangrijk.
Ik heb het altijd interessant gevonden hoe voeding je lichaam en je gezondheid kan beïnvloeden. Onze voedingsvakken, zoals Dieetleer en Voedingsstoffen en ingrediënten, vind ik dus erg leuk. Daarnaast leren we professioneel omgaan met patiënten. Hoe moet je reageren in bepaalde situaties? Hoe stel je correct vragen? Erg boeiend!
Wat mag je verwachten van de bachelor Voedings- en Dieetkunde?
Partners
Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners.
Uiteraard kan je stage lopen in Vlaanderen: onze opleiding Voedings- en dieetkunde heeft ondertussen een uitgebreid binnenlands netwerk opgebouwd van ziekenhuizen, zelfstandige diëtisten, organisaties werkzaam in de preventieve gezondheidszorg en bedrijven in de voedingsindustrie.
Maar als je je grenzen echt wilt verleggen kan je op internationale mobiliteit gaan. We werken samen met Europese universiteiten in Italië, Oostenrijk, Griekenland en Nederland maar je kan ook buiten Europa stage lopen. We hebben duurzame partnerschappen met The Foundation Heights & Minds (stages in Senegal, Indonesië en Oeganda), met ziekenhuizen in Suriname, Benin, Ghana, Zuid-Afrika en met vrijwilligersorganisaties in Costa Rica en de Dominicaanse Republiek.
Daarnaast nodigen we eenmaal per jaar de leden van de resonantieraad uit. Die bestaat uit vertegenwoordigers uit het werkveld van de diëtisten. Tijdens dat overleg krijgt onze opleiding feedback en input waarmee we meteen aan de slag gaan. Ook onderhouden we een nauwe band met de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten.
Alles om jou te doen slagen
Bij Odisee kiezen we voor een persoonlijke aanpak. Onze docenten staan dicht bij jou en zijn gemakkelijk aanspreekbaar. Ook op studie(traject)begeleiding zetten we sterk in. Per jaar krijg je een coach toegewezen die je zowel individueel als in groep begeleidt.
Op de werkvloer
Via gastsprekers, bedrijfsbezoeken, opdrachten, projecten en vrij te kiezen bijscholingen maak je vanaf het eerste jaar uitgebreid kennis met het werkveld van een diëtist. Die aanpak zorgt ervoor dat je tijdens je opleiding kunt proeven van verschillende domeinen binnen de voedings- en dieetkunde. Stap voor stap oriënteer je jezelf naar het werkveld dat het best bij je talenten en interesses past.
Kom van die stoel af
In de opleiding Voedings- en dieetkunde maak je kennis met een brede waaier aan werkvormen: hoorcolleges, begeleide werkcolleges, gastcolleges, labo’s, projecten, individuele opdrachten of casussen waarbij je vanuit realistische situaties vertrekt, rollenspelen en de organisatie van een gezondheidsbeurs.
En wat na Voedings- en Dieetkunde?
Als bachelor in de Voedings- en dieetkunde kun je op de arbeidsmarkt verschillende kanten uit.
Waar kun je aan de slag?
-
In je eigen zelfstandige diëtistenpraktijk, in een groepspraktijk of als freelance diëtist
-
In ziekenhuizen of andere zorginstellingen
-
In de voedingsindustrie of een farmaceutisch bedrijf
-
In voedingszaken, dieetwinkels of cateringbedrijven
-
In sport- of afslankingscentra
-
Bij het Vlaams Instituut Gezond Leven
-
En nog veel meer!
Of wil je verder studeren na je diploma Voedings- en Dieetkunde?
Als je graag je kennis nog wat verdiept of verbreedt, kun je via een schakelprogramma specifiek na Voedings- en dieetkunde ook een masterdiploma halen. Concreet gaat het om een Master in de Gezondheidsvoorlichting en -bevordering, Master in het Management en beleid van de gezondheidszorg, Master in de Biowetenschappen of Biomedische wetenschappen of Master in het Management, zorg en beleid in de gerontologie.
Of duik in het aanbod permanente vormingen, zoals Diabeteseducator, Sportvoeding, Postgraduaat Voeding en oncologie en Voeding van het jonge kind en de adolescent.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download een brochure.