Bachelor Elektronica-ICT
De bachelor Elektronica-ICT bij Odisee is de gedroomde opleiding als je gebeten bent door internet, computers, smartphones en alle technologie die erachter zit. Wil je zelf netwerken leggen, apps en websites maken of slimme toestellen ontwerpen voor het Internet of Things? In deze opleiding stel je zélf je lessenpakket samen en word je een kei in Internet of Things, Software & AI, Telecom, Network & Security of Web & Mobile Development.
Ontdek hierna hoe de bacheloropleiding Elektronica-ICT bij Odisee eruit ziet, welke afstudeerrichtingen het biedt, welke vakken je mag verwachten, hoeveel stage je kunt volgen en in welke beroepen je terecht komt!
Wat is Elektronica-ICT en wat houdt de opleiding precies in?
-
Studeren in modules
-
Permanente evaluatie
-
Specialisatie naar keuze
-
Gratis instapcursus mogelijk
Modulair
Je opleiding wordt georganiseerd in ‘modules’, waarin je vakken of opleidingsonderdelen telkens geconcentreerd worden in blokken van zeven weken. Hierdoor behandel je minder verschillende onderwerpen tegelijk en word je er veel intensiever in ondergedompeld.
Vijf mogelijke specialisaties
Vanaf je eerste jaar kies je één van de twee afstudeerrichtingen. Ben je in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, audio- en videoapparatuur, draadloze communicatie en robotjes, dan kies je voor Elektronica. Ben je meer geïnteresseerd in computers, websites, artificiële intelligentie, softwareapplicaties en netwerken, dan is ICT wellicht meer jouw ding.
In het eerste semester maak je kennis met de belangrijkste domeinen van Elektronica én ICT: elektronica, netwerk- en systeembeheer, programmeren en web. Je volgt ook al een module die eigen is aan je gekozen afstudeerrichting. Vanaf het tweede semester spits je je verder toe op het domein dat jou het meest aanspreekt, via één van onze vijf specialisaties:
- Telecommunications Engineer (Elektronica)
- Internet of Things Developer (Elektronica)
- Network & Security Engineer (ICT)
- Software & AI Developer (ICT)
- Web Developer (ICT)
De algemene modules en verplichte modules die bij je specialisatie horen vul je aan met keuzemodules. Die kunnen wel of net niet tot je domein behoren. Zo kun je je kennis verdiepen of juist verbreden, over de grenzen van de afstudeerrichtingen heen. Uiteraard ondersteunen we jou bij de keuze van je lessenpakket.
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
Bij Odisee evalueren we al onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externe peers om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van de opleiding Elektronica-ICT? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten ervan volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
Twee afstudeerrichtingen
De bachelor Elektronica-ICT telt twee afstudeerrichtingen.
Ook dit kan in de bachelor Elektronica-ICT
Elektronica-ICT studeren? Onze studenten aan het woord!
Onze opleiding werkt met permanente evaluatie doorheen het jaar, in plaats van grote examens. Dat vind ik veel beter, omdat je sneller gerichte feedback krijgt. Bovendien word je zo gemotiveerd om elke dag te studeren waardoor je dingen beter onthoudt. En je hebt geen examenstress!
Wat mag je verwachten van de bachelor Elektronica-ICT?
Weg met de kloof
Bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein. Dus heb je nog vragen bij de leerstof? Na de les maakt je docent graag tijd voor je vrij. Of zit je met iets anders? Dan kun je altijd terecht bij onze studie- en trajectbegeleiders.
Up-to-date
Net als de Elektronica-ICT-wereld is ook je opleiding voortdurend in verandering. Bij Odisee zijn we mee met de laatste ontwikkelingen, software en technologieën. En ook in de labo’s vind je alleen het recentste materiaal.
Trek erop uit
In je bacheloropleiding staan heel wat bedrijfsbezoeken en gastcolleges op het programma. Onze ICT’ers nemen een kijkje bij de VRT, waar ze kennismaken met de ICT van de openbare omroep. En de studenten Elektronica brengen minstens een keer per jaar een bezoek aan een internationale elektronicabeurs.
Interessante partners
Afstudeerrichting ICT heeft internationale samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten van o.a. Porto, Graz, Paderborn en Siegen, Kreta, Glasgow, het Geo Institution van Italië en de European Association of Coordinators. We hebben ook een nauwe band met CISCO, Palo Alto, Microsoft, het ministerie van Defensie en andere onderwijsinstellingen van KU Leuven en LUCA School of Arts.
Afstudeerrichting Elektronica werkt samen met componentleveranciers RS-components en Farnell. Je kunt bij die bedrijven aan industriële voorwaarden elektronicacomponenten kopen die je niet in gewone elektronicazaken vindt. Ook bij Eurocircuits kun je aan voordelige prijzen gespecialiseerde printplaten laten maken voor je projecten.
Wat na Elektronica-ICT?
Je kunt aan de slag als
-
Telecommunications engineer (Elektronica)
-
Internet of Things developer (Elektronica)
-
Network & security engineer (ICT)
-
Software developer (ICT)
-
Web & mobile developer (ICT)
Of wil je verder studeren na je diploma Elektronica-ICT?
Je diploma Elektronica-ICT behaald? Proficiat! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar verschillende universitaire opleidingen zoals een master in de Industriële Wetenschappen – elektronica-ICT, master in de Industriële Wetenschappen – informatica of een master in de Toegepaste Informatica. En daarvoor moet je niet eens van campus veranderen want op Technologiecampus Gent kun je zowel het schakelprogramma als de master in de Industriële Wetenschappen volgen. Handig!
25% van onze ICT-studenten studeert verder. Om die stap te verkleinen, kun je de module Academische mobiliteit volgen. Concreet volg je dan tijdens je bacheloropleiding al een vak van KU Leuven in Gent. Zo leer je je potentiële vervolgopleiding op voorhand kennen én krijg je een vrijstelling voor dat vak als je daadwerkelijk aan die vervolgopleiding begint.
Van onze studenten Elektronica kiest maar liefst 75% voor een vervolgopleiding naar een masterdiploma. Van alle technische opleidingen ligt het slaagpercentage van die groep studenten het hoogst (ca. 70%).
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Inschrijven
Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?
Onze coaches staan klaar voor jou
Nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download de brochure Digital.