Extra (financiële) ondersteuning
Studeren brengt kosten met zich mee. Soms kan een studietoelage van de Vlaamse overheid de kosten dekken maar dat is niet altijd het geval. Sommige studenten vallen net buiten de boot of hebben geen recht op een studietoelage. De dienst studentenvoorzieningen (STUVO) probeert op verschillende manieren te helpen waar mogelijk. Ontdek hier hoe!
-
1
Een voorschot en/of berekening van de studietoelage van de Vlaamse overheid
Omdat de berekening en uitbetaling van de studietoelage meestal even op zich laat wachten, kan je bij STUVO een voorschot op je studietoelage aanvragen tot maximaal de helft van het bedrag.
Voorschot aanvragen? Vul het juiste aanvraagformulier in en contacteer onderaan deze pagina een medewerker van je campus!
-
2
Spreiding van betaling van het studiegeld
Heb je het moeilijk om het studiegeld in één keer te betalen? Dan kan je een spreiding van betaling aanvragen bij STUVO. Download het aanvraagformulier, vul het in en het bezorg het aan een medewerker van je campus!
-
3
Een (extra) toelage van STUVO
Heb je niet voldoende middelen om jouw studies te betalen? Is de studietoelage van de Vlaamse Overheid niet voldoende om de studiekosten te dragen? Of ben je misschien geholpen met een laptop op lange termijn?
Samen bekijken we je situatie en gaan we na op welke manier we eventueel extra (financieel) kunnen helpen.
-
4
Ontlening laptop
Heb je voor heel korte termijn (vb. een examen op campus) een laptop nodig, dan kun je er tijdig eentje reserveren via de AVM uitleendienst.
Gaat het om het ontlenen van een toestel over een langere periode omdat je jezelf moeilijk kunt voorzien in een toestel? Neem dan een kijkje bij punt 3 "Een (extra) toelage van STUVO" en dien je aanvraag in!
-
5
De Sociale Kruidenier
Een Sociale Kruidenier is een winkel waar je aan goedkoper tarief (of gratis) gezonde voeding en kwaliteitsvolle producten kan aankopen. Je vindt er een aanbod van zowel verse als verpakte voeding, huishoud- en verzorgingsproducten.
Je kan niet zomaar vrij binnenlopen in een Sociale Kruidenier, je hebt meestal een doorverwijsformulier nodig. Samen bekijken we of je aanspraak kan maken op de Sociale Kruidenier binnen jouw regio.
-
6
Gratis menstruatieproducten
Sinds 2021 zijn er op élke campus gratis menstruatieproducten beschikbaar. Op één of meerdere toiletten per campus zullen kastjes aanwezig zijn die gevuld worden met gratis maandverband en tampons. De kastjes zijn vrij toegankelijk en staan op een plaats waar de student, die het nodig heeft, het materiaal vrij en discreet kan nemen.
-
7
Ondersteuning door fondsen
De Koning Boudewijnstichting geeft steun aan jongeren voor hogere studies met het 'fonds Dieter' en het 'fonds Tinne Boes'.
Het fonds Dieter is er voor studenten in een problematische familiesituatie, in het bijzonder studenten uit de bijzondere jeugdzorg en pleegzorg. Het fonds Tinne Boes wil gemotiveerde jongeren in moeilijke leefomstandigheden steunen in hun droom om verder te studeren.
-
8
Externe hulpverlening
Verschillende organisaties helpen bij het beheren van je budget of kunnen andere financiële zaken onder de loep nemen. We sommen er hier een aantal op die nuttig kunnen zijn.
Selecteer je campus en contacteer een medewerker
Maak zelf een afspraak
Voor de berekening van het studiegeld, de studietoelage of een spreiding van betaling hoeft u geen afspraak te maken via de tool. U kan ons mailen op socialedienstaalst@odisee.be.
Maak zelf een afspraak
Voor de berekening van het studiegeld, de studietoelage of een spreiding van betaling hoeft u geen afspraak te maken via de tool. U kan ons mailen op socialedienstbrussel@odisee.be.
Maak zelf een afspraak
Voor de berekening van het studiegeld, de studietoelage of een spreiding van betaling hoeft u geen afspraak te maken via de tool. U kan ons mailen op socialedienstgent@odisee.be.