EVC-procedure
Heb je reeds relevante praktijkervaring die je wil laten waarderen? Door het opstarten van een EVC-procedure kun je je competenties, verworven buiten het formele onderwijs, laten erkennen.
Bij ‘eerder verworven competenties’ (kortweg EVC) gaat het om het geheel van verworven kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes. Deze competenties zijn verworven door middel van leerprocessen en praktijkervaring, maar werden niet met een studiebewijs bekrachtigd.
Het kan gaan om relevante beroepservaring, ervaringen opgedaan in het vrijwilligerswerk, een tweetalige opvoeding, gevolgde cursussen enzovoort. Als deze competenties voldoende relevant zijn voor jouw verdere studieloopbaan, kun je een aanvraag voor een EVC-onderzoek indienen.
Indien dit bekwaamheidsonderzoek leidt tot een erkenning van jouw eerder verworven competenties, dan krijg je een ‘bewijs van bekwaamheid’. Met dit bekwaamheidsbewijs kun je vrijstellingen aanvragen en eventueel studieduurverkorting krijgen.
Wat is de kostprijs van een EVC-procedure?
De kostprijs van een assessment is uitgesplitst in een administratieve kost en assessmentkosten voor een deel of voor een volledige opleiding. De kostprijs varieert ook in functie van de complexiteit van de aanvraag en het beoogde diploma.
Exacte bedragen vind je via https://www.evcprocedure.be/kostprijs
Hoe verloopt een EVC-procedure?
Wil je een EVC-dossier opstarten voor één van de volgende opleidingen, neem dan de informatiebrochure door via de link hieronder:
- Bachelor in de Orthopedagogie: informatiebrochure
- Bachelor in het Sociaal Werk: informatiebrochure
- Bachelor in de Verpleegkunde: informatiebrochure
Voor alle andere opleidingen geldt de volgende procedure:
Procedure
De EVC-procedure bestaat uit vijf fasen.